Prezident Gašparovič otvoril miniskanzen rusínskej dediny v Medzilaborciach

24.06.2007 Medzilaborce

Medzilaborce 23. júna (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič otvoril dnes podvečer miniskanzen rusínskej dediny v Medzilaborciach. Urobil tak v rámci svojho výjazdu do mesta, v ktorom sa začal dvojdňový program 45. Festivalu ...
Miniskanzen vo festivalovom areáli pri amfiteátri tvoria zmenšené napodobeniny siedmich obytných a hospodárskych budov rusínsko-ukrajinského obyvateľstva na severovýchode Slovenska. Jednou z replík v miniskanzene je rodný dom rodičov zakladateľa pop-artu Andyho Warhola, pochádzajúcich z neďalekej dedinky Miková. Okrem rodinných domov je v areáli hospodárska stavba, kováčska dielňa a kostolík.
Prezident ocenil realizáciu projektu na zvýšenie turistickej atraktivity mesta. Ten priamo nadväzuje na aktivity Múzea moderného umenia Andyho Warholu, ktorý tu existuje už viac ako 15 rokov.
Miniskanzen vyrástol v rámci širšie koncipovaného projektu Warhol city - zmena imidžu mesta v Medzilaborciach. Začali ho realizovať v roku 2005 v dvoch etapách a dovedna si vyžiadal náklady vyše 30 miliónov Sk. Mestská samospráva pritom získala na krytie nákladov rozhodujúcu finančnú podporu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Európskej únie v rámci Sektorového operačného programu Priemysel a služby.
Prezident si tiež pozrel výtvarnú výstavu zdravotne postihnutých detí a mládeže pod názvom Poďte do nášho sveta. Vernisáž sa konala dnes dopoludnia. Medzinárodné podujatie, ktoré sem doputovalo z Izraela, si za svoje vzala manželka prezidenta SR Silvia.
 

Vyberte región